Každý, kdo se jenom trochu zajímá o investování, už určitě narazil na lákavé nabídky slibující pohádkové zisky a bezrizikovou cestu ke zbohatnutí. Bohužel se na trhu s investičními nabídkami pohybuje spoustu podvodníků, kteří využívají důvěřivosti a nezkušenosti lidí. V dalším díle našeho seriálu Investování jednoduše se proto zaměříme na to, jak rozpoznat bezpečný investiční produkt od toho podvodného.

Pozor na nátlak

Podvodníci nabízející špatné investiční produkty často využívají psychologické taktiky a triky,  kterými na investory vytvářejí nátlak a přimějí je rozhodnout se rychle bez rozmyslu. Typickým příkladem je časově omezená nabídka, která se nebude opakovat. Cílem je přinutit vás dát podvodníkovi peníze co nejrychleji, bez toho aniž byste měli čas dostatečně se zamyslet nad možnými riziky. Takovéto nátlakové techniky jsou vždy důvodem ke zvýšené opatrnosti.

Seriózní investiční poskytovatelé vám dají dostatek času na rozhodnutí a nebudou vás tlačit do rychlých a neuvážených kroků. Pamatujte, že investování je dlouhodobý proces a není třeba dělat rychlá rozhodnutí.

Transparentnost produktu a společnosti

V případě seriózního investičního produktu byste měli mít přístup ke všem důležitým informacím – jak produkt funguje, jaké jsou poplatky, jaká jsou potenciální rizika a výnosy. Společnost, která produkt nabízí, by měla být transparentní ve svém jednání, měla by poskytovat jasné smluvní podmínky a neměla by skrývat žádné důležité informace.

Pokud máte problém zjistit, kdo za produktem stojí nebo jak je regulovaný, měli byste zpozornět. Důvěryhodná investiční společnost má obvykle jasně definovanou organizační strukturu, je dohledatelná a regulovaná, například Českou národní bankou. Bezpečný investiční produkt bude transparentní ohledně poplatků, rizik i celkového fungování.

Realistické výnosy

Že něco není v pořádku vám mohou napovědět nepřiměřeně vysoké a těžko uvěřitelné výnosy. Ty navíc podvodník ještě bude vyzdvihovat tím, že o nich bude mluvit jako o zaručených a s nulovým rizikem. Podvodníci tak využívají důvěřivosti lidí. Je naopak důležité si uvědomit, že každá investice s sebou nese určité riziko, a pokud někdo tvrdí opak, je třeba zpozornět. 

Seriózní investiční produkty nikdy neslibují garantované zisky bez jakéhokoliv rizika. Je tedy důležité vědět, že investování není o rychlém zbohatnutí, ale o dlouhodobém zhodnocování majetku, které jde ruku v ruce s určitou mírou rizika. Předtím, než někomu svěříte své peníze, proto vždy pečlivě zvažte, jak reálné jsou slibované výnosy.

Je společnost regulovaná a má potřebné licence?

Dalším klíčovým znakem bezpečné investice je to, jestli je firma regulovaná a má potřebné licence. Kvalitní investiční produkty jsou nabízeny firmami, které jsou regulované odpovědnými orgány, jako je Česká národní banka (ČNB). Tyto společnosti podléhají dohledu, jehož cílem je chránit investory před nekalými praktikami. Špatně fungujícím firmám poté může regulační orgán udělit pokuty, v krajním případě dokonce zakázat činnost.

Jaké jsou zkušenosti ostatních investorů?

Recenze a zkušenosti ostatních investorů mohou být skvělým ukazatelem, zda je investiční produkt bezpečný. Doporučujeme začít na na internetu, kde se podívejte na nezávislé recenze a projděte různá diskusní fóra. Dobré je ale i zeptat se na názor vašich příbuzných a známých, zda o dané firmě nebo produktu slyšeli. Pozitivní zkušenosti dlouhodobých investorů mohou být znakem, že se jedná o spolehlivý produkt.

Pokud však najdete spoustu negativních recenzí, které popisují problémy s výběrem peněz nebo nesplněné sliby ohledně výnosů, měli byste být obezřetní. Stejně tak pokud jsou recenze příliš pochvalné a nedají se ověřit, může se jednat o falešné reference, které mají za úkol zvýšit důvěryhodnost pochybného produktu.

Rozpoznání bezpečné investice nemusí být vždy snadné, ale s trochou obezřetnosti a vědomostí je to možné. Klíčem je transparentnost společnosti, mít realistická očekávání, vlastnění potřebných licencí a pozitivní reference. Nezapomeňte být vždy ostražití vůči slibům neobvykle vysokých výnosů, nátlakovým chováním zprostředkovatelů a nejasným informacím. Investování by mělo být promyšlené a založené na důvěře, nikoliv na spěchu..

Dodržováním těchto základních pravidel budete schopni lépe rozpoznat bezpečnou investici a vyhnout se případným podvodům. Pamatujte, že hlavním cílem investování je dlouhodobý růst a ochrana vašeho majetku, nikoli rychlý zisk za každou cenu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *